Kur žiemoja meldinės nendrinukės?

Lietuvoje gyvenančios meldinės nendrinukės rudenį pradeda ilgą ir varginančią kelionę į žiemavietes Afrikoje. Šie maži paukšteliai nuskrenda net 7000-8000 km vos į vieną pusę, o pavasarį tokį pat atstumą įveikia grįždami namo.

Prieš beveik dvejus metu atliktas išsamus mokslinis tyrimas ištyrė būtent Lietuviškų meldinių nendrinukių kelius. Buvo nustatyta, jog lietuviškos meldinės nendrinukės žiemoja toliau nei manyta – Senegale pailsi, bet traukia gilyn į Afriką ir įsikuria Malyje.

Didžioji dalis Lietuvos ir šiaurinės Baltarusijos meldinių nendrinukių žiemoja Vidinėje Nigerio deltoje – didžiuliame ežerų ir salų komplekse sausringoje Sahelio vietovėje, centriniame Malyje – ir jos prieigose. Remiantis ankstesniais tyrimais, Malyje taip pat žiemoja ir meldinės nendrinukės iš vakarų Baltarusijojs bei centrinės Ukrainos.

No comments!

Write a review

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *